Næsten pasta og bolognesesovs p+v

Jeg havde bare sådan en lyst til pasta og en god kødsovs, så jeg lavede denne her til aftensmad. Opskriften på bolognesen er næsten den samme som en opskrift på bolognese, som jeg tidligere har lagt ud,jeg har bare været mere nærig med vin og i stedet tilføjet noget vineddike. Sovsen skal simre i mindst en time, så den er god, hvis man lige skal nå noget, fordi den står og passer sig selv på svag varme. Jeg hentede Jeppe nede på gymnasiet, mens sovsen kogte ind. Pastaen lavede jeg af squash – det er en god idé at have et mandolinjern, når man laver den, jeg er ikke sikker på , om man med en kniv kan strimle så fint.

Pasta af squash
2 squash strimles i tynde strimler på et mandolinjern, og lægges derefter i en skål med koldt vand. Lav dem mens du starter op på sovsen, så sprøder de op imens de ligger i vandet. Når sovsen er lige ved at være klar, sættes en grude med 3-4 dl vand, og to tsk salt over på fuldt knald, og når vandet koger, kommes de afdryppede squashstrimler i vandet. Lad det koge op og giv det et minut, når vandet atter bobler. Så er strimlerne ikke rå mere, og ikke kogt ud til splat. Server dem til bolognesen sammen med lidt revet ost light.

Bolognese til tre
600 g hakket oksekød med max 3-7% fedt
2 hakkede løg
3 fed hakket hvidløg
1 pakke skinke light
2 gulerødder
2 stængler bladselleri
1 porre
1 dåse flåede tomater
1 dl hvidvin
2 spsk balsamico
persille og basilikum efter smag ( jeg brugte frisk persille, ca ½ potte og to stilke basilikum)
1 glas champignons i skiver
paprika
lidt sød, salt, peber, 1 boullionterning( kan undlades)

Svits løg, hvidløg og skinke, og tilsæt oksekødet og lad det stege sammen til kødet er brunet. Blend imens gulerødder, bladselleri og porre samt krydderurterne. Når kødet er brunet tilsættes de blendede grøntsager, vinen, balsamico og tomaterne, og det hele simrer sammen under låg ved svag varme ( mellem 5 og 6 på mit komfur). Tilsæt 1 glas champignons, smag til med paprika ( ½ spsk), salt, peber og lidt sød, og evt lidt boullion. Sovsen skal helst simre i mindst en time, for så er den kogt godt sammen og skal ikke jævnes. Smagen er fantastisk, fordi kødet når at mørne sammen med grøntsagerne, og det giver altså en forskel i smagen.

Prøv det og du vil ikke fortryde det 🙂

Reklamer

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Kirsten
  feb 15, 2012 @ 12:47:50

  Først og fremmest er det da fantastisk at du har tabt 16 kilo. Vild imponerende og vi glæder os til at se billeder og til at du ikke kalder dig selv for et eller andet gigantisk dyr!!!
  At du så har fået en kronisk sygdom på halsen er ikke så morsomt, men jeg tror virkelig godt at du kan styre at spise mængder du ved er rigtige for dig, og ikke lade apetitten blive styret af medicinen. Der er sikkert en forening af folk med Crohn sygdom hvor du kan få gode råd!
  Din Bolognese ser god ud og jeg har jo før med success brugt dine forslag. Bliver sovsen ikke underlig smattet af at grøntsagerne blendes? Må se om jeg ikke kan få fat i et mandolinjern i Finland (aner ikke hvad det er….), har ført hørt om de der squash-spaghettier og det kunne være rigtig godt for min datter. Skal de direkte fra det kolde vand i den kogende gryde? De skal ikke dryppes af og presses i et viskestykke fordi de er væskefyldte?

  Svar

  • helleq
   feb 15, 2012 @ 13:22:45

   Hej Kirsten. Jeg har faktisk tabt mig 17 kilo nu, så nu er status “halv-hval” 🙂
   Og jo, der er en officiel Colitis-Crohn-forening, men samtidigt er jeg så heldig at være tilknyttet et af de virkeligt aktive sygehuse, hvor man har emgagerede læger og sygeplejersker, der gør en ekstra indsats. Både Jens og jeg er inviteret til en tema-aften i april, hvor både læger og sygeplejersker fortæller om sygdommen, behandlinger og hverdagslivet med en kronisk sygdom. De skulle efter sigende være et must- de temaaftener.
   Med hensyn til bolognesen. Jo det er meningen, at grøntsagerne skal koge helt ud og danne den tykke sovs. Det er faktisk en god måde at skjule grøntsager på :). Squashen lå i koldt vand, så jeg var sikke på at den var vandfyldt nok, inden jeg kogte den. Hældte den over i en sigte og derfra ned i det kogende vand, uden at presse den. Og de er stadigt væskefyldte efter kogningen, så de stadig fylder lidt ( selvom de skrumper lidt under kogningen). Du kan jo lave både squashpasta og almindelig pasta og så evt blande det. Så er der et bedre alternativ end bare pasta.
   Et mandolinjern er sådan et rivejern, der kan indstilles i tykkelsen- og så har jeg yderligere nogle mellemknive, der kan skubbes op, så jeg også kan strimle grøntsagerne. Det er genialt til alt fra kartofler, der kan skæres i både skiver og pommes-fritesform til ting, hvor man selv vil styre om der skal rives i længde eller højde. Men hvis du køber et, så vær opmærksom på at det er et meget, meget skarpt redskab, og brug den medfølgende “grøntsagsholder”. Jeg har snittet med det, og holdt grøntsagerne selv, med det resultat, at jeg også fik snittet en papirstynd skive af min finger, da det passerede kniven 😦

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: